Derfor skal du altid lave en fejl og mangelliste ved indflytning

Udgivet den 17. februar 2023
Derfor skal du altid lave en fejl og mangelliste ved indflytning

Når du overtager et lejemål, så bør du altid udfylde en fejl og mangelliste, inden du flytter ind. Dette er for din egen sikkerheds skyld og kan i mange tilfælde hindre eventuelle konflikter i forbindelse med en fraflytningsopgørelse.  

Hvad er en fejl og mangelliste?

En fejl og mangelliste består af de observationer, du gør dig, når du vurderer standen af den lejlighed, du overtager. 

Fejl og mangler kan være alt fra et synligt hul i en væg til usynlig fugt bag et skab. Det kan være slitage og manglende vedligehold af inventar eller hårde hvidevarer, og det kan være mindre vigtige ting som en sort streg på en væg, et søm til et ophæng og lignende. 

Din fejl og mangelliste skal dels redegøre for de ting, du ønsker bedret inden indflytning, dels bør den redegøre for ting, du ikke vil eller skal tage ansvar for ved senere fraflytning.
Fejl og mangellisten er med andre ord din sikkerhed for ikke at komme til at hæfte for reparationer eller udbedringer, du ikke med rette kan holdes ansvarlig for.  

Vigtigheden af en fejl og mangelliste ved indflytning

Du bør altid lave en fejl og mangelliste, når du overtager en lejlighed. Det er dertil vigtigt, at du gennemgår den med din udlejer, samt at du tager billeder af de forskellige problematikker. På den måde er du sikker på at kunne dokumentere de ting, der ikke er et resultat af dit brug af lejligheden, men var opstået inden du flyttede ind. 

Når du fraflytter et lejemål, vil udlejer udarbejde en fraflytningsopgørelse, der dikterer hvilke istandsættelser du med rette må hæfte for – og i dette tilfælde er det vigtigt at have dokumentation for de ting, der ikke skal indgå i denne opgørelse. Det er de ting, der allerede trængte til opmærksomhed, da du flyttede ind.